Politieagenten zijn zondagmorgen samen met verschillende diensten rond 8u Camping Fauwater in Kasterlee binnen gevallen. Het gaat om een grote gecoördineerde actie. In camping Fauwater zijn er gans het jaar door heel wat vaste campingbewoners

Onder hen ook heel wat Polen en andere buitenlanders die er hun uitvalsbasis hebben om te gaan werken in de regio.

Hotel Fauwater aan de Lichtaartsebaan 108 in Kasterlee telt 18 hotelkamers, een chaletpark en camping. 

Donderdag was er ook al een grote gelijkaardige actie in Taverne Rozenhofke aan de Lierseweg in Herentals.

Relaas van een grootschalige politieoperatie
Zondagmorgen 2 december om 8u is op en rond camping/chaletpark Fauwater (Lichtaartsebaan 52, Kasterlee) een grootschalige operatie van start gegaan.

Hiervoor werden meer dan 100 manschappen van politie-; brandweer- en inspectiediensten ingezet. De operatie stond onder het bevel van de officier operaties van de politieregio Turnhout en gebeurde onder de verantwoordelijkheid van het parket en de burgemeester.
 
De volgende diensten waren op het terrein aanwezig :
-          Parket
-          Burgemeester
-          Milieupolitie
-          Wooninspectie
-          Belastinginspectie
-          Brandweer Kasterlee
-          GIS, gespecialiseerde interventiegroep van de politie
-          Interventiekorps = bijstand politie uit andere politiezones
-          Cavalerie van de politie
-          DVZ
-          Tolken Pools.
 
De actie leverde voorlopig de volgende resultaten op:
 
-          de door de uitbater voorgelegde verblijfsfiches kwamen niet overeen met de personen die effectief werden aangetroffen in het chaletpark
-          de brandweer trof verspreid over het ganse terrein uiterst onveilige situaties aan, die aanleiding kunnen geven tot elektrocutie
-          voor de individuele chalets konden geen keuringsattesten voor gas en elektriciteit worden voorgelegd
-          vele chalets zijn opgesplitst in kleine kamers die niet voldoen aan de minimumnormen inzake woonoppervlakte
-          de compartimentering inzake brandveiligheid voor de opgesplitste chalets voldoet niet aan de regelgeving
-          er werden 5 geseinde personen aangetroffen
-          er werd 1 geseind voertuig aangetroffen
-          er werden personen aangetroffen die nog onbetaalde en openstaande boetes hadden
-          er werden 10-tallen stedenbouwkundige inbreuken vastgesteld
-          vele chalets die volgens de uitbater mobiele constructies zijn die aan minder strenge regelgeving zijn onderworpen, blijken bij vaststelling ter plekke vaste constructies te zijn die niet aan de desbetreffende regelgeving voldoen.
 
 
Maatregelen

-          Een reeks onbetaalde boetes zijn onmiddellijk geïnd
-          De burgemeester vorderde een elektricien om de stroomtoevoer naar de gevaarlijke situaties op het kampeerterrein af te zetten. De zekeringskast is door de politie verzegeld. Deze verzegeling wordt pas opgeheven op voorlegging van een gunstig inspectieverslag door een erkend keuringsmechanisme, van de elektriciteitsvoorzieningen
-          De belastinginspectie zal volgens haar procedures haar onderzoek verderzetten, onder meer met betrekking tot de naleving van de BTW wetgeving.
-          Aan de gemeentelijke financiële dienst wordt opdracht gegeven om op basis van de gedane vaststellingen na te gaan in welke mate de belastingaangiften van Fauwater correct zijn gebeurd.
-          De wooninspectie zal volgens haar procedures de nodige maatregelen nemen en zal in het bijzonder nagaan of er strafrechtelijke inbreuken zijn gebeurd op vlak van huisjesmelkerij
-          Voor de stedenbouwkundige inbreuken wordt een proces-verbaal opgesteld dat wordt overgemaakt aan het parket
-          Het Departement Internationaal Vlaanderen  - Dienst Toeristische Vergunningen, bevoegd voor de vergunning van het openluchtrecreatief terrein Fauwater zal van alle inbreuken op de hoogte worden gebracht, zodat het op basis van de gedane vaststellingen kan oordelen of een intrekking van de vergunning nodig is.
-          Aan de uitbater is opgelegd dat hij op maandag 3 december een erkend organisme moet inschakelen om de gasleidingen op het terrein en in de chalets te laten controleren.

Omstreeks 17u hebben de laatste inspectiediensten het terrein verlaten.
 
Ward Kennes erkent dat de afsluiting van het gevaarlijke elektriciteitsnetwerk in het chaletpark voor de bewoners ongemak meebrengt, maar legt de verantwoordelijkheid hiervoor volledig bij de uitbater.  Kennes heeft de uitbater ook gevraagd om zelf voor zijn gasten een alternatief onderkomen te vinden als dit nodig zou zijn.
 
Beelden J. Stoop / Nnieuws